Skip to Content
Europe

Accueil Programa i intervencions trobada Euroregió

Programa i intervencions trobada Euroregió

Version imprimableEnvoyer à un ami

6 d’octubre : el desenvolupament rural avui i demà

Animador : Eric Adrien, encarregat de la Cooperació Territorial Europea al Consell General del Gard

14h00-14h30 : Acollida i introducció de la trobada
Acollida per en Willy Burghoffer, Alcade d’Illa de Tet
Introducció per en Christian Bourquin, President de la Regió Languedoc Roussillon i President del País Terres Romanes i Jordi Sala Casaramona (Director general de Desenvolupament Rural que representa la presidència de la Euroregió Pirineus Mediterrània)
Presentació de la trobada per la Xarxa Rural Languedoc Roussillon (Philippe Peker, responsable pol Europa DRAAF Languedoc Roussillon)

14h30-15h00 L’aportació de les xarxes rurals (exemples d’accions dutes i intercanvis)
Laura Ibanyez (gerent de la xarxa catalana dels GALS de Catalunya, ARCA), Paulette Salles (Cap de servei Suport als territoris, Regió Midi-Pyrénées), Gonçal Seguí Chinchilla (gerent del GAL Menorca, representant Xarxa Balear de desenvolupament rural), Philippe Peker, responsable pol Europa DRAAF Languedoc Roussillon

15h00-15h30 Aplicació de la política europea de desenvolupament rural en la Euroregió
(enfocaments i temàtiques en les diverses regions, articulació amb les polítiques territorials i altres polítiques europees, dificultats)
Jordi Rosell Foxà, Departement d'Economia Aplicada, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Grup de recerca sobre el desenvolupament rural (DRUAB)

15h30-16h15 Taula rodona
Benoît Esmanne, Comissió europea - DG Agricultura i desenvolupament rural, Laura Dalmau i Pol (Subdirectora general de Planificació Rural, Generalitat de Catalunya), Philippe Peker (responsable pol Europa, DRAAF Languedoc Roussillon), Vincent Labarthe (Vicepresident Regió Midi Pyrénées encarregat de l’agricultura), Marian Perez Ribas (Cap de secció ajudes del Programa de Desenvolupament Rural, Govern de les Illes Baléares)

16h15-17h00 Leader 2007-2013
(aplicació : fortaleses i debilitats, primers elements de l’avaluació, pistes de millora)
Marie Tchakérian (Directriu de la ruralitat, l’agricultura i l’economia litoral, Regió Languedoc Roussillon), Laura Dalmau i Pol (Subdirectora general de Planificació Rural, Generalitat de Catalunya), Stéphane Robert (Responsable Pol Territoris, Co-Referent de la Xarxa Rural Regional, DRAAF Midi Pyrénées), Marian Perez Ribas. (Cap de secció ajudes del Programa de Desenvolupament Rural, Govern de les Illes Baléares)

17h15-18h30 Perspectives per després de 2013
Benoît Esmanne, Comissió europea-DG Agricultura i desenvolupament rural, Catherine Marcellin (Cap d’oficina encarregat del desenvolupament rural al Ministeri d’Agricultura, Alimentació, Pesca, Ruralitat i Planificació del Territori), Jordi Sala Casaramona (Director general de Desenvolupament Rural), Marian Perez Ribas. (Cap de secció ajudes del Programa de Desenvolupament Rural, Govern de les Illes Balears), Marie Tchakérian (Directriu de la ruralitat, l’agricultura i l’economia litoral, Regió Languedoc Roussillon)

18h30-19h15 Discussió oberta i pistes d’accions a conduïr
19h15 –19h30 Presentació del programa per l’endemà i anuncis pràctics per la tarda de convivència
20h-23h : Tarda de convivència (Prades, Foirail)

7 d’octubre : cooperació entre actors i territoris rurals

Animadora : Mireia Font, gerent del GAL Alt Urgell - Cerdanya

9h00-10h00 Cooperar amb Leader
Pascale Van Doren, Contact point Xarxa europea de desenvolupament rural

10h-10h30 Alguns consells per cooperar al voltant d’exemples de projectes
Séverine Bressaud, Cel·lula nacional d’animació Xarxa rural francesa ; i testimoni de caps de projectes

10h30-11h15 Cooperar amb els altres programes
Claire Sarda Vergès (Centre d’informació Europe Direct) : visió general dels programes europeus
Antonia Sabartes (Euroregió Pirineus Mediterrània) : presentació de les convocatòries de la Euroregió
Florent Martiche (Consell General dels Pirineus Orientals) : presentació de les convocatòries en l’Espai Català Transfronterer
Testimonis de caps de projectes

11h30-12h30 : beca a projectes/intercanvis en el marc de taules temàtiques
Cada taula rodona permet presentar projectes acabats o en curs, llançar ofertes de partenariat i planejar pistes de cooperació.
Es animada per un actor territorial i es beneficia de la presència d’un « expert » cooperació.

v Valorització dels productes locals
v Serveis població i joves
v Turisme
v Cultura i patrimoni
v Medi ambient i energia

12h30-13h : conclusions i pistes de treball
13h-14h30 : bufet

15h-17h : visites d’experiències (per escollir)

Revitalització d'un poble rural de rere-país amb l’enoturisme i la cultura (Belesta)
Poble vitícola de rere-país de 218 habitants, Belesta va centrar la seva renovació en un turisme cultural amb el castell museu de la prehistòria i la valorització del terrer vitícola, en particular amb el celler cooperatiu transformat en hotel restaurant. S’inscriuen altres ordenacions acabades o en curs (Area Camping Car, Bistrot de País,...) en aquesta dinàmica.
Mobilitat dolça, gestió dels fluixos i ecodesenvolupament turístic del Canigó (Taurinya)
El massís del Canigó esta canviant de manera forta, des de fa molts anys. Gràcies a una operació « Grand Site » que pretén organitzar i gestionar els fluixos turístics i valoritzar les riqueses patrimonials del massís, aquest esta en cursa per l'obtenció de la marca « Grand Site de France ». Entre les evolucions efectuades, el desenvolupament d'un turisme sostenible de naturalesa centrat en l'ecomobilitat i la valorització del patrimoni miner.
Valorització dels productes locals (Millas)
La diversitat dels sistemes de producció a través del GAL Terres Romanes ofereix una àmplia gamma de productes locals. En aquest context, el procés de qualificació de l’oli d'oliva del Rosselló permet asseure la reactivació del sector oleícol i una completa oferta de productes. Visió general d'aquest enfocament a través de la visita del molí departamental i la seva botiga de productes locals..
Desenvolupament econòmic per la valorització del patrimoni cultural (Villefranche-de-Conflent)
La ciutat fortificada i el Fort Liberia de Vilafranca de Conflent estan inscrits des del 2009 en la llista del Patrimoni mundial de la UNESCO. Aquest reconeixement, resultat d'un treball de partenariat amb el Parc Natural regional dels Pirineus Catalans posa les bases d'un desenvolupament econòmic del poble amb la valorització del patrimoni cultural històric.